Wooden Parking House and Mobility Hub

The South-harbour neighbourhood in Aarhus is under construction, and the new parking house will play an active role in the development of the future district.

By placing a compact parking facility on the north-eastern half of the site, the project makes space for a green and creative oasis with small pavilions, where social and cultural activities can unfold. The greenery and the paths of the park continue onto the parking house façade where they transform into a vertical garden of green espaliers and active balconies.

Thanks to its central location, in close proximity to the city center, the harbor, and the central station, the new parking house will be an attractive place to leave the car outside of the city and instead continue the journey on foot, by bike or even by scooter.

Program: Mobility Hub (parking house, urban park, public functions)
Size: 19,300 m2
Location: Aarhus, Denmark
Client: Aarhus Kommune
Year: 2019 -
Type: Open competition, 1. place
Collaborators: Open Platform (OP), Studio Rama, Søren Jensen Rådgivende Ingeniører
Status: Ongoing
Team JAJA: Jakob S. Christensen, Jan Tanaka, Kathrin Gimmel, Stephen Dietz-Hodgson, Johanne Brøgger, Michalina Wawro, Hannah Millar

A LIVING PARKING HOUSE

The parking house contains 2,000 m2 of public functions such as a gym, gallery, and café. Of this area, 300 m2 are located in the pavilions, 300 m2 are distributed on the staircases and balconies of the facade, and the last 1,400 m2 are placed on the ground floor and first floor levels of the parking house.

A LIVING PARKING HOUSE

The parking house contains 2,000 m2 of public functions such as a gym, gallery, and café. Of this area, 300 m2 are located in the pavilions, 300 m2 are distributed on the staircases and balconies of the facade, and the last 1,400 m2 are placed on the ground floor and first floor levels of the parking house.

GREEN MOBILITY HUB

At ground floor we propose facilities supporting green transportation and transport sharing, such as charging stations, cargo bike rentals, carpooling stops and parking spots dedicated to car sharing vehicles. In time, these facilities can grow onto the upper floors.

GREEN MOBILITY HUB

At ground floor we propose facilities supporting green transportation and transport sharing, such as charging stations, cargo bike rentals, carpooling stops and parking spots dedicated to car sharing vehicles. In time, these facilities can grow onto the upper floors.

ACTIVE FACADES

The greenery and the paths of the park continue onto the parking house façade, where they transform into a vertical garden of green espaliers and active balconies. 2,000 m2 of public functions such as a gym, gallery, and café located in the pavilions, inside and around the building.

ACTIVE FACADES

The greenery and the paths of the park continue onto the parking house façade, where they transform into a vertical garden of green espaliers and active balconies. 2,000 m2 of public functions such as a gym, gallery, and café located in the pavilions, inside and around the building.

PARK IN A PARK

Besides from serving as a space for tranquility, the trees in the new green oasis can help cleanse the ground on the polluted site. Furthermore, the park can actively improve urban climate resilience in connection with i.e. cloudbursts or heatwaves.

PARK IN A PARK

Besides from serving as a space for tranquility, the trees in the new green oasis can help cleanse the ground on the polluted site. Furthermore, the park can actively improve urban climate resilience in connection with i.e. cloudbursts or heatwaves.