Struenseegade Transformation

Struenseegade Transformation was a proposal for mobility pilot project in collaboration with the Copenhagen Municipality, Region Hovedstaden, and the Alexandra Institute that aimed to demonstrate the benefits of replacing street parking with public amenities and green space. In exchange for the residents’ parking places they would be offered a mobility card that gives them unlimited travel on public transport, access to shared cars and cargo bikes, as well as a parking place for their car in a nearby parking house. The project was located in the inner-city district of Nørrebro and was expected to last one year.

Program: Street transformation, landscape
Location: Copenhagen N, Denmark
Year: 2017
Type: Pilot project
Collaborators: NIRAS, The Alexandra Institute, Copenhagen Municipality, Region Hovedstaden
Status: Ongoing
Team JAJA: Jakob S Christensen, Jan Tanaka, Kathrin Gimmel, Robert Martin, Stephen Dietz-Hodgson, Natalia Gruszczynska

Why Nørrebro?

Nørrebro is a unique area in Copenhagen and has one of the most diverse and young populatios with the lowest rate of car-ownership. Neverless, the area has the most amount of dedicated road infrastructure and least amount of green space per person. This has resulted in Nørrebro suffering the most from climate change events such as cloud bursts and flash flooding.

Why Nørrebro?

Nørrebro is a unique area in Copenhagen and has one of the most diverse and young populatios with the lowest rate of car-ownership. Neverless, the area has the most amount of dedicated road infrastructure and least amount of green space per person. This has resulted in Nørrebro suffering the most from climate change events such as cloud bursts and flash flooding.

Existing situation

Struenseegade has a parking problem: not too little of it, but too much of it. This historic street was built before excessive car use, and so now parking places take up half the sidewalk. This leaves little room for pedestrians and parents with strollers to pass each other and parked bicycles along the buildings’ facades.

Existing situation

Struenseegade has a parking problem: not too little of it, but too much of it. This historic street was built before excessive car use, and so now parking places take up half the sidewalk. This leaves little room for pedestrians and parents with strollers to pass each other and parked bicycles along the buildings’ facades.

Street transformation

The streetscape would be transformed by expanding the width of pedestrian sidewalks, newly planted trees, equipment for residents to play, fixed bicycle parking, balconies for the ground floor residents that currently have no semi-private outdoor spaces, as well as small gardens adjacent to the buildings to create a privacy zone between the street and residents’ apartments. This design would turn the courtyard typology inside-out by refocusing life from the courtyards into the public realm and fostering community.

To increase safety for those on the street, the street would be limited to one direction including bends in the street to slow down vehicles.

Street transformation

The streetscape would be transformed by expanding the width of pedestrian sidewalks, newly planted trees, equipment for residents to play, fixed bicycle parking, balconies for the ground floor residents that currently have no semi-private outdoor spaces, as well as small gardens adjacent to the buildings to create a privacy zone between the street and residents’ apartments. This design would turn the courtyard typology inside-out by refocusing life from the courtyards into the public realm and fostering community.

To increase safety for those on the street, the street would be limited to one direction including bends in the street to slow down vehicles.

Transformation options

The pilot project was designed in a way so that residents had the opportunity to bring the parking places back or increase the amount of greenspace after the study.

Transformation options

The pilot project was designed in a way so that residents had the opportunity to bring the parking places back or increase the amount of greenspace after the study.

Temporary Phase

Temporary phase