Nydalen Housing

The primary objective of this project is to transform the historic industrial building on Nydalsveien 32B into a multi-use housing structure, while maintaining the qualities of the existing building.

Although the existing building consists of multiple extensions, it maintains a cohesive façade and distinctive factory spaces.

To preserve the historic façade, the housing is elevated above the existing factory space, which becomes a central courtyard.

This gesture preserves the hierarchy of the existing building while meeting the functional requirements. It creates a meeting place for residents and visitors and – architecturally – between contemporary and historic.

Program: Housing and retail
Størrelse: +18.000 m2
Beliggenhed: Oslo, Norway
Bygherre: Avantor AS
År: 2016
Type: Invited competition
Samarbejde: Hjellnes Consult
Team JAJA: Jakob Christensen, Kathrin Gimmel, Jan Tanaka, Sam De Boever, Giacomo Pizzo, Stephen Dietz-Hodgson, Eivor Vik, Emil Scharnweber, Gregor Ferencak

MAIN ARCHITECTURAL GESTURE

The maintained qualities of the historic industrial buildings consist primarily of the façade and open factory spaces. The majority of the housing is placed on top of the building in a volume that encircles the factory spaces and transforms them into a central courtyard.

MAIN ARCHITECTURAL GESTURE

The maintained qualities of the historic industrial buildings consist primarily of the façade and open factory spaces. The majority of the housing is placed on top of the building in a volume that encircles the factory spaces and transforms them into a central courtyard.

URBAN COURTYARD

A communal courtyard is created by removing the roofs of the central factory space. This allows abundant daylight into the commercial spaces on the ground floor and into the housing above.

URBAN COURTYARD

A communal courtyard is created by removing the roofs of the central factory space. This allows abundant daylight into the commercial spaces on the ground floor and into the housing above.

FROM COMMON TO PRIVATE.

From the bustling public courtyard, residents can retreat to an exclusive rooftop terrace or – for total privacy – to individual terraces.

FROM COMMON TO PRIVATE.

From the bustling public courtyard, residents can retreat to an exclusive rooftop terrace or – for total privacy – to individual terraces.