Bagsværd Observation Home

Bagsværd Observation Home is a very special assignment for JAJA because of its strong social and sustainable profile placed in the beautiful site along Basværd Lake.

LIVSVÆRK is the association behind the modernization and renovation of Bagsværd Observation Home. The goal is to make the physical setting of the site provide even better support for the social pedagogical work that the association performs for some of the most vulnerable in Danish society – vulnerable children and their families. We are honored to work alongside LIVSVÆRK to see this project come true.

Program: Observation Home
Size: 1600 m2
Location: Bagsværd, Denmark
Client: LISVVÆRK
Year: 2020 - 2022
Type: Invited competition, 1. place
Collaborators: Bogl, AB Clausen
Status: Ongoing
Team JAJA: Jakob Steen Christensen, Kathrin Susanna Gimmel, Jan Yoshiyuki Tanaka, Stephen Dietz-Hodgson

Villa Extension

The design of the extension to the villa was a challenging process since the new program is twice as big as the main historic villa. To make a functional extension and at the same time respect the historic villa, we propose an equal relationship between the villa and the new garden house. From the historic lakeside, we maintain the historic view with the iconic villa in the foreground overlooking the prominent landscape. From the entrance side, the garden house is put forward marking a clear entrance and main entrance for the different users.

Villa Extension

The design of the extension to the villa was a challenging process since the new program is twice as big as the main historic villa. To make a functional extension and at the same time respect the historic villa, we propose an equal relationship between the villa and the new garden house. From the historic lakeside, we maintain the historic view with the iconic villa in the foreground overlooking the prominent landscape. From the entrance side, the garden house is put forward marking a clear entrance and main entrance for the different users.

Human Scale

Living in the observation home the kids and families are met with a soft and human scale in harmony with the natural setting. The building is constructed and cladded in wood and the material gives a natural and warm atmosphere in and around the building.

Human Scale

Living in the observation home the kids and families are met with a soft and human scale in harmony with the natural setting. The building is constructed and cladded in wood and the material gives a natural and warm atmosphere in and around the building.

Living Spaces

Between the individual apartments, the garden house is programmed with common living rooms. From the living rooms there are accesses to the garden or generous balconies overlooking the garden and lake.

Living Spaces

Between the individual apartments, the garden house is programmed with common living rooms. From the living rooms there are accesses to the garden or generous balconies overlooking the garden and lake.

Program: Observation Home
Size: 1600 m2
Location: Bagsværd, Denmark
Client: LISVVÆRK
Year: 2020 – 2022
Type: Invited competition, 1. place
Collaborators: Bogl, AB Clausen
Status: Ongoing
Team JAJA: Jakob Steen Christensen, Kathrin Susanna Gimmel, Jan Yoshiyuki Tanaka, Stephen Dietz-Hodgson